ANAHTARLI OTOMATİK SİGORTALAR (V OTOMATLAR)

Sigortalar, kendisinden sonra gelen ve kendisine seri olarak bağlanan elektrik devresini aşırı akım ve kısa devrelere karşı korumak için kullanılan devre elemanıdır. Sigortalar üzerinde yazılı olan akım değerinde açma yaparlar. Bu yüzden bu değere ulaşmayan aşırı akımlarda açma yapması beklenmemelidir. Anahtarlı otomatik sigortalar devrenin kolayca açılıp kapatılmasına imkan sağlarlar. Bu yüzden üzerinde bir anahtar mevcut olup; her atımdan sonra anahtar yukarı kaldırılarak sigortanın tekrar yükü enerjilendirmesi sağlanır. Aynı zamanda bu anahtar yükü devreye alıp, devreden çıkarmak amacı içinde kullanılabilir. Ancak sigortanın bir anahtar olmadığı unutulmamalıdır.

Anahtarlı otomatik sigortalara otomat veya W otomat’ta denilmektedir. Temelde 6-10-16-20-25-32-40-50-63 Amper’lik akım değerlerine sahiptirler. Farklı markalara ait farklı değerde sigorta tipleri mevcuttur.

1, 1+N, 2, 3 ve 3+N kutuplu imal edilirler. TS 5018, IEC 60898, EN 60898 standartlarına göre B ve C olmak üzere iki ayrı tipi mevcuttur. Sigorta kaç kutuplu olursa olsun, herhangi bir fazında oluşabilecek arıza durumunda,  tüm kutuplar açılırlar.

  • B tipi : Hat koruması yapar ve ev aydınlatması, priz, kumanda devrelerinde kullanılır. Kısa devre esnasında  nominal akımın 3 ila 5 katında açma yaparlar.
  • C tipi : Cihazı korumak için kullanılır. Elektrik motoru gibi ilk çalışma anında  normal  değerinden fazla akım çeken endüktif yüklerde kullanılır. Bu tip yüklerde ilk kalkınma akımı yüksek olup motor devrine ulaştıkça çekilen akım anma değerine iner. Kalkınma süresince sigortanın atmaması gerekmektedir. C tipi otomatlar  5 ila 10 katı akımda  devreyi gecikmesiz olarak açarlar.
Otomatik sigortalar; kısa devre anında devreyi çok kısa sürede açarlar. Küçük boyutları ve raya takılabilme özelliği montaj esnasında kolaylık sağlar. Bağlantı yapılan noktaları, izoleli yapılır.

1) 1 Kutuplu anahtarlı otomatik sigorta 

(ANMA GERILIMI 230 VOLT)

      


2)  1 Kutuplu, Nötrlü anahtarlı otomatik sigorta  

(anma gerilimi 230 Volt)




3) 2 Kutuplu anahtarlı otomatik sigorta  
(anma gerilimi 400 Volt)



4) 3 Kutuplu anahtarlı otomatik sigorta 
(anma gerilimi 400 Volt)


 


5) 3 Kutuplu, NÖTRLÜ anahtarlı otomatik sigorta 
(anMA gerilimi 400 Volt)




#Sigorta    #V Otomat    #3 fazlı sigorta