HEREKE MESLEK YÜKSEKOKULUNDA “TEKNOLOJİK VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM” WEBİNARI

 

Kocaeli Üniversitesi Hereke Meslek Yüksekokulu, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 2019 yılı İmalat Sanayiine Yönelik Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı çerçevesinde yürüttüğü, TR42/19/MESLEK/0032 kodlu, "İmalat Sanayiinde Kullanılan Yüksek Üretim Teknolojilerinin Ön Lisans Eğitim Programlarına Adaptasyonu” projemiz kapsamında 10.06.2020 tarihinde "Teknolojik ve Dijital Dönüşüm" konulu webinar düzenlenmiştir.

Moderatörlüğünü Öğr.Gör. Uğur YÜCEL’in yaptığı webinarda, proje ortağı Kocaeli-Gebze VI. (İMES) Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Teknolojik Dönüşüm Geliştirme Birimi Sorumlusu Aykut ULGAR ve Teknolojik Geliştirme ve Yazı İleri Sorumlusu Volkan KÜTÜK konuşmacı olarak katılmıştır. Webinar online ortamda zoom platformu ile gerçekleştirildi.

Aykut ULGAR, “Üretim teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte dijital dönüşüm (Endüstri 4.0) süreci başlamıştır. Otomasyon ve robot teknolojilerinin gelişmesinin insana olan ihtiyacın azalması sonucunu yaratacağı endişesi oluşsa da, süreç teknolojinin gelişimi ile birlikte nitelikli insana olan ihtiyacı da arttırmıştır. Ancak dönüşüm ile bazı meslek tanımlarını ortadan kalkacaktır.

Dijital dönüşüm kavramını bir ürünün imalatından, müşteriye ulaşıncaya kadarki sürecin, yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi teknolojilerle yürütülmesi işlemi olarak tanımlayabiliriz.

Türkiye’de Arçelik gibi kurumsallaşmasını tamamlayan markaların yanı sıra yurt dışı menşeili Siemens, BSH gibi firmalar dijital dönüşüm sürecinin öncüleri durumundadır.

İMES OSB olarak işletmelerin dijital dönüşüm sürecine rehberlik etmek adına bir envanter çalışması yapıyoruz. İşletmelerimizin tüm yöneticileri ile görüşerek sektörel bazlı dijital dönüşüme hazırlık düzeylerini tespit ediyoruz. Bilişim vadisindeki yazılım firmaları ile İMES OSB bünyesindeki firmalarımızı eşleştirerek, firmaların dönüşüm sürecinin başlamasını ve yürütülmesini sağlıyoruz.”

Aykut ÜLGER İşletmelerde istihdama yönelik ara eleman konusunda “işletmelerin tercihleri, işletmeyi araştıran, işletme kültürüne sahip, öğrenmeye açık kişilerden yanadır. İMES OSB olarak iş arayanlarla, işverenleri internet ortamında bir araya getirecek bir insan kaynakları platformuna sahibiz ve bu platform herkese açıktır.” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.

Volkan KÜTÜK, İMES OSB bünyesinde gerçekleştirilen dijital dönüşün konusunda bilgi verdi. Volkan KÜTÜK “İlk aşamada 1.500.000 evrakı dijital ortama aktardık. Bu şekilde ulaşılamayan evrakların kullanıma soktuk, her evraka anahtar kelimeler tanımladık, evraklara erişim sürelerini kısaltarak zamandan tasarruf sağladık. Kalkınma Ajansı desteği ile Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi” kuruyoruz. Merkez sanayimizin daha iyi bir noktaya gelmesinde, nitelikli eleman bulunmasına katkı sunacaktır.” açıklamalarında bulundu.

Webinar katılımcıların sorularının cevaplanması ile sona erdi.