PLC NEDİR?

 PLC NEDİR?

"PLC NEDİR? makalesini PDF olarak indirmek için TIKLAYINIZ
"PLC NEDİR? Power Point Sunumunu indirmek için TIKLAYINIZ

“Programmable Logic Controller” kelimelerinin ilk harflerinden oluşan PLC’nin Türkçe karşılığı “Programlanabilir Mantık Kontrolörü”dür. Programlanabilir Denetleyici olarakta isimlendirlemektedir.  PLC, endüstriyel otomasyon sistemlerinin kontrol edilmesi için geliştirilmiş bir bilgisayardır. PLC’ler belirli bir işlemi, makine işlevini ve hatta tüm üretim hattını otomatikleştirebilir.

PLC, bağlı sensörlerden veya giriş cihazlarından bilgi alır, verileri işler ve önceden programlanmış parametrelere dayalı olarak çıkışları tetikler.


Şekil 1. PLC Yapısı (İngilizce)

PLC’ler bir sistemin kumanda katını oluşturmaktadır. Bünyelerinde mantık işlemleri, hafıza, zamanlama, sayma, matematiksel işlemler, hızlı sayıcılar, hızlı çıkışlar, analog sinyal işleme gibi fonksiyonları barındırırlar. Röleli sistemlere göre çok daha hızlı ve basit bir şekilde kontrol işlemlerini gerçekleştirirler.

Girişlere ve çıkışlara bağlı olarak bir PLC, makine üretkenliği veya çalışma sıcaklığı gibi çalışma zamanı verilerini izleyebilir ve kaydedebilir, işlemleri otomatik olarak başlatabilir ve durdurabilir, bir makine arızalanırsa alarmlar oluşturabilir. Programlanabilir Mantık Denetleyicileri, hemen hemen her uygulamaya uyarlanabilen esnek ve sağlam bir denetim çözümüdür.

PLC’lerin programlanabilmesi için harici bir programlayıcı cihaz ve bir programa ihtiyaç duyar. Programlayıcı birim olarak bilgisayarlar kullanılmaktadır. Yazılım olarak örneğin Siemens S7-200 PLC’ler MicroWIN programını, S7-300 PLC’ler Simatic Manager programını, S7-1200 PLC’ler Tia Portal programını kullanmaktadır. 


Şekil 2. PLC Nedir? PPT Sunum



Şekil 3. PLC'nin yapısı (Türkçe)



#PLC NEDİR     #PLC'NİN YAPISI