PLC SEÇİM KRİTERLERİ

 PLC SEÇİM KRİTERLERİ

"PLC SEÇİM KRİTERLERİ" sayfasını PDF olarak indirmek için TIKLAYINIZ

"PLC SEÇİM KRİTERLERİ" sayfasını PPT sunumu olarak indirmek için TIKLAYINIZ


Otomasyon sistemlerinin temel öğesi haline gelen PLC’lerin hatalı seçilmesi zaman, enerji ve para kaybına sebep olacaktır. Makine imalatı yapan firmalar tecrübelerinden dolayı PLC ve diğer sistem parçalarını belirlerken çok hızlı ve hatasız karar verebilmektedir. Projemiz için PLC seçerken hangi kriterlere dikkat edilmelidir:

  1. 1     PLC giriş, çıkış sayısı
  2. 2.      Özel işlem kabiliyeti
  3. 3.      PLC elektriksel özellikleri
  4. 4.      Çevre birimleri ile uyumluluk
  5. 5.      Güvenirlik
  6. 6.      Program hafızası
  7. 7.      PLC çevrim (tarama-döngü) süresi
  8. 8.      Maliyet 

1.      PLC GİRİŞ, ÇIKIŞ SAYISI

Kurulacak olan sistemde kullanılacak PLC’nin giriş sayısı devredeki tüm buton, sensör gibi giriş ürünlerinin sayısına eşit veya fazla olmalıdır.

PLC’deki çıkış sayısı devrede kullanılan tüm çıkış elemanlarına (Röle, Selenoid, SSR,…) eşit veya fazla olmalıdır.

Örneğin LOGO PLC maksimum 24 dijital giriş, 8 analog giriş, 16 dijital çıkış ve 2 analog çıkış olacak şekilde genişletilebilir. 


S7-1200 CPU 1215C modeli PLC’ye 8 adet işaret modülü ve 1 adet sinyal kartı eklenebilmektedir. CPU 1215C modelinde 14 DI/10DO, 2AI/2AO kompakt olarak mevcuttur.  

Sinyal kartı ile 4 DI veya 4DO veya 1 AO veya AI eklenebilir.

8 işaret modülü ile 256 DI/DO eklenebilir. Seçilen modül ve sinyal kartının dijital giriş çıkış olduğunu varsayarsak CPU1215C için 324 DI/DO ve 2AI/2AO değerine ulaşılabilir.

S7-1500 PLC’lerde CPU ile birlikte 30 adet işaret modülü kullanılabilir. Buda 960 DI/DO anlamına gelmektedir.

2. ÖZEL İŞLEM KABİLİYETİ

PLC’ler ile dijital ve analog kontrol dışında; hızlı sayma, hızlı çıkış, PID kontrol, enerji ölçümü, mobil erişim, sıcaklık kontrol, RS232, RS485, Profibus, ASI, Fieldbus gibi haberleşme protokolleri ile haberleşmeye sahip olması, güvenli çalışma (Safety) özellikleri istenebilir. İhtiyacın belirlenmesine bağlı olarak PLC seçimi yapılabilir.

Günümüzde sistemler bir bütün olarak ele alınmakta ve SCADA üzerinden kontrol edilmektedir. Sisteme ait veriler internet üzerinden uzak noktalara aktarılabilmekte, aynı şekilde uzak noktalardan sisteme müdahale edilebilmektedir. Talep edilmesi durumunda PLC’nin bu teknolojileri karşılayıp karşılamadığı sorgulanmalıdır. 

3. PLC ELEKTRİKSEL ÖZELLİKLERİ

PLC besleme gerilimi 24 VDC ve 220 VAC olarak seçilebilmektedir. PLC çıkışı da röle çıkışlı veya transistör çıkışlı olabilir.

Siemens S7-1200 PLC’lerin röle çıkışlı modellerinde 24 VDC gerilimde 2 A anahtarlanabilirken, transistör çıkışlı PLC’lerde 0,5 A maksimum akım kontrol edilebilir.  


4. ÇEVRE BİRİMLERİ İLE UYUMLULUK

Kontrol sistemleri PLC ile birlikte pek çok teknolojiyi de barındırmaktadır. PLC ile birlikte en çok kullanılan cihaz panellerdir. Şayet sistem içinde panel kullanılacaksa cihazlar uyumlu olmalıdır.

Örneğin Siemens S7-1200 PLC’ler ile genellikle KTP serisi paneller kullanılırken, fbu PLC ile farklı marka panellerde kullanılabilir. Bu tip paneller üstün özellikleri veya fiyatlarından dolayı tercih edilebilmektedir. Proface panel’in IP özelliği bulunması, Delta, Beijer, Weintec gibi markaların fiyatlarının uygun olması gibi.

Siemens servo motorları, sürücüleri de Tia Portal yazılımı ile programlanabilmekte olup aynı OPC programında PLC, Panel ve Motor uygulamaları yapılabilmektedir.

5. GÜVENİRLİK

Bir makine tasarlanırken güvenirlik önemli bir unsurdur. Bu yüzden makine bileşenlerinden kusursuz uyum ve performans beklenir. Makinaların kontrol katlarında kullanılan PLC’leri seçerken belli standartları sağlayan ve kendisini ispat eden markalar tercih edilmelidir. Arıza yapan bir PLC’den kaynaklı duruşa geçen üretim sisteminde üretim kayıpları ve bakım maliyetleri kaliteli ürün kullanmayı zorunlu kılar.

Garanti Süresi: Garanti süresi bir satış pazarlama yöntemi olarak kullanılabilir. Örneğin Omron PLC garanti süresi 1 yıl iken, bir uzak doğu markası 5 yıl garanti verebilir.

Toz ve neme karşı koruma: Belli kaynaklarda IP koruma sınıfının önemli olduğu söylense de nem ve toz koruması panolar ile sağlanabilmektedir. Elektronik cihazlarda nem ve toza karşı yüksek dayanıklılık beklenmemelidir. S7-1200 PLC IP20 değeri ile EN 60529 standarlarını karşılamaktadır. Kir, toz, su ve 12.5mm çapından küçük yabancı nesneler için harici koruma gerekir.

Ortam ısısı: Otomasyon sistemleri genellikle insanların bulunduğu ve iklimlendirme yapılmış alanlarda kullanılmaktadır. Ancak bu durumlarda dahi PLC’ler sistemsel ısı değerlerine maruz kalabilir. Siemens S7-1200 PLC’ler, -20° ile +50°C aralığında güvenli şekilde çalışmaktadır. Omron CP1E PLC CPU ise 0°C ile 55°C arasında çalışmaktadır. Bu sıcaklıklar dışında PLC ile çalışılması gerektiğinde iklimlendirme yapılması zorunludur.

6. PROGRAM HAFIZASI

PLC’ler modellerine göre farklı hafıza kapasitesine sahiptir. Bazı PLC’lerde MMC ile hafıza arttırılabilmektedir.

Schneider M241 kontrolör 24 G/Ç PLC 8 MB çalışma, 64 MB yükleme alanına sahiptir. PLC’de 16 GB değerinde SD kart kullanılabilmektedir.

Siemens S7-1200 CPU1214C PLC’de 75 KB çalışma (iş) ve 4 MB Yükleme alanına sahiptir.

Çalışma belleği, kullanıcı programını yürütürken kullanıcı projesinin bazı öğeleri için geçici depolamadır. CPU, projenin bazı öğelerini yükleme belleğinden çalışma belleğine kopyalar. Bu geçici alandaki veriler güç kesildiğinde kaybolur ve güç geri geldiğinde CPU tarafından geri yüklenir. 


Yükleme belleği, kullanıcı programı, verileri ve yapılandırması için kalıcı depolama alanıdır. CPU'ya bir proje yüklendiğinde ilk olarak Load memory alanında saklanır. Bu alan ya bir bellek kartında (SD-MMC-Opsiyonel) ya da CPU'da bulunur. Bu alandaki veriler enerjiden bağımsızdır ve enerji kesintisinde dahi saklanır.

Kullanılan bellek miktarlarına OPC programları üzerinden ulaşılabilir.

7. PLC ÇEVRİM (TARAMA-DÖNGÜ) SÜRESİ

PLC giriş görüntü belleğinden giriş verilerinin okunması, programın yürütülmesi, program sonunda değişiklik bilgilerinin çıkışlara aktarılması işlemine “Çevrim”, bu işlemler için geçen zamana da “Çevrim Zamanı” denilir. Çevrim zamanının kısa olması işlemcinin hızına bağlıdır.

Modicon M251 kontrolör maksimum çevrim süresi 64 ms’dir. S7-1200 PLC’lerde maksimum çevrim süresi 150 ms’dir.


8. MALİYET

Projelerin hayata geçmesini sağlayan temel unsur maliyettir. PLC seçiminde de her ne kadar maliyet önemli olsa da, kaliteli ürün kullanılmaktan kaçınılmaz. Tasarruf ancak sistemin doğru projelendirmesi ile yapılır. Örneğin Siemens Logo PLC ile yapılabilecek bir kontrol işlemi için S7-1500 PLC kullanmak anlamsızdır. Ancak Siemens PLC yerine uzak doğu ürünü bir PLC kullanmak kurulum aşamasında tasarruf sağlasa da arıza durumlarında büyük kayıplara sebep olacaktır. 

"PLC SEÇİM KRİTERLERİ" sayfasını PDF olarak indirmek için TIKLAYINIZ

"PLC SEÇİM KRİTERLERİ" sayfasını PPT sunumu olarak indirmek için TIKLAYINIZ

#PLC seçimi    #PLC Seçim Kriterleri